Kuchnia Łodzi i całego regionu to kuchnia czterech kultur. Ludność niemiecka, żydowska i rosyjska, asymilowała się z polską co przyniosło wielkie zmiany obyczajowe. Zmiany te niewątpliwie kształtowały łódzką kuchnie, co niezwykle ją wzbogaciło. Dziś mamy okazję smakować w licznych restauracjach serwujących dania regionalne i z całego świata.
IMBER, ANATEWKA – tradycyjne przepisy kuchni żydowskiej pomieszane z współczesnymi smakami. TEL AVIV to wegańska podróż do nowoczesnego Izraela. Podawany tu street food – jak twierdzą właściciele – łamie wszystkie stereotypy i wypiera wszelkie arabskie wpływy na rzecz prawdziwego bliskowschodniego menu.
PIWNICA ŁÓDZKA – smaki regionu łódzkiego w nowym wydaniu. Tu spróbujecie tradycyjnej łódzkiej zalewajki. Szef tutejszej kuchni został wyróżniony za „konsekwentne promowanie łódzkiej kuchni (..) za odkrywanie na nowo lokalnych smaków i przywracanie świetności zapomnianym potrawom regionalnym”. Brzmi smakowicie.
LET’S GOFRY – właścicielka lokalu na pewno „umie w marketingi”, a gofry zawsze pierwsza klasa. Łódzki street food okraszony jest specyficznym humorem i kreatywnością jak nasze murale. GASTROMACHINA – burgerownia “top of the top”, królestwo BBQ i steków. 3 lokalizacje w tym jedna na kółkach i piec rodem z USA Hell’s Kitchen. ZAPIEKARNIA BISTRO ludzie mówią, że tu najlepsze zapieksy w mieście.
Wybór lokali przyprawia o zawrót głowy. Jest coś dla fanów gier planszowych, pub motocyklowy, można wypić drinka z widokiem na Pałac Poznańskiego i bramę Manufaktury. W ciągu dnia ogolisz też brodę szawetką, a wieczorem posłuchasz dobrego koncertu czy Djskiego setu. Spróbujcie też wina lanego z… beczki.