Co i gdzie zjeść

Gastronomiczna mapa Łodzi

Kuchnia Łodzi i całego regionu to kuchnia czterech kultur. Ludność niemiecka, żydowska i rosyjska, asymilowała się z polską co przyniosło wielkie zmiany obyczajowe. Zmiany te niewątpliwie kształtowały łódzką kuchnie, co niezwykle ją wzbogaciło. Dziś mamy okazję smakować w licznych restauracjach serwujących dania regionalne i z całego świata.

KUCHNIA ŻYDOWSKA

IMBER, ANATEWKA – tradycyjne przepisy kuchni żydowskiej ze współczesnymi smakami Izraela.  TEL AVIV to wegańska podróż do nowoczesnego Izraela. Podawany tu street food – jak twierdzą właściciele – łamie wszystkie stereotypy i wypiera wszelkie arabskie wpływy na rzecz prawdziwego bliskowschodniego menu. 

TYPOWO PO ŁÓDZKU

PIWNICA ŁÓDZKA – smaki regionu łódzkiego w nowym wydaniu. Tu spróbujecie tradycyjnej łódzkiej zalewajki. Szef tutejszej kuchni został wyróżniony za „konsekwentne promowanie łódzkiej kuchni (..) za odkrywanie na nowo lokalnych smaków i przywracanie świetności zapomnianym potrawom regionalnym”.

STREET FOOD W ŁODZI

LET’S GOFRY – ta dziewczyna na pewno „umie w marketingi”, a gofry zawsze pierwsza klasa. Łódzki street food, okraszony specyficznym humorem i kreatywnością jak nasze murale. GASTROMACHINA – burgerownia “top of the top”, królestwo BBQ i steków. 3 lokalizacje w tym jedna na kółkach i piec rodem z USA Hell’s Kitchen. ZAPIEKARNIA BISTRO to najlepsze zapieksy w mieście.  

ZA ZDROWIE ŁODZI

Wybór lokali przyprawia o zawrót głowy. Coś dla fanów gier planszowych, pub motocyklowy, drink z widokiem na Pałac Poznańskiego i bramę Manufaktury – proszę bardzo. W ciągu dnia ogolisz też brodę szawetką, a wieczorem wypijesz mocnego drinka i posłuchasz dobrego koncertu czy Djskiego setu. Spróbujcie też wina lanego z… beczki, które nie kosztuje fortunę.

Odwiedź z nami miasto fabryk